BLOEMEN
Met de start van de boerderij kwamen ook de bloemen. En nu verschijnt ieder seizoen een gevarieerd scala aan eenjarige bloemen en dahlia’s tussen de groentestroken. Langs de wilgenbogen is een tuin met vaste planten gemaakt en zijn er sinds 2022 ook allerlei bloembollen die jaarlijks de grond in gaan. Aan de overkant van de weg is een pluktuin waarin bloemen, kruiden en wat klein fruit.
Pluktuin
Hier begint de bloei eind maart met tulpen en narcissen, gevolgd door voorjaarsbloemen zoals Akelei en Judaspenning. Daarna bloeien hier allerlei zomerbloemen zoals Korenbloemen, Zinnia's en Cosmea, maar ook Lathyrus, Monarda, Herfstaster en natuurlijk Dahlia’s. Er is ook een gedeelte met bloemen die gedroogd kunnen worden, zodat je ook in de winter mooie bloemen op tafel hebt.
Iedereen kan op de pluktuin terecht om een prachtige bos bloemen te plukken voor zichzelf of voor een ander. Onder het afdakje vindt u informatie, vazen met water en een schaartje. Wij vragen 40 eurocent per bloemsteel voor de tulpen en narcissen en 50 eurocent voor de andere bloemen. Het bedrag kunt u in het daarvoor bestemde busje doen of overmaken. De pluktuin is alle dagen geopend van zonsopgang tot zonsondergang. In de zomer worden bij voldoende belangstelling workshops georganiseerd over bloemen oogsten en boeketten samenstellen.
Als het fruit, bessen en frambozen, rijp is, kunnen deze geplukt worden. Om lekker van te snoepen of een bakje mee naar huis te nemen. Er groeien verschillende keukenkruiden op de tuin. Hierdoor kun je elke week je verse kruiden zelf plukken of een paar takjes munt voor je thee snijden. En vergeet niet dat er ook veel bloemen zijn die je kunt eten, zoals calendula, korenbloem, afrikaantjes en zelfs de bloemblaadjes van dahlia's. Ook hierover is informatie te vinden onder het afdakje op de pluktuin.
Boeketten
Vanaf eind maart worden er wekelijks gevarieerde boeketten van al die bloemen gemaakt. We beginnen met de tulpen en narcissen en eindigen in oktober/november met droogboeketten.
Deze zijn te koop in de boerderijwinkel, op de donderdagmarkt in Zutphen en in Deventer op de zaterdagmarkt. Verder kunt u altijd een boeket naar wens bestellen, of kiezen voor een bloemen-abonnement.
Abonnement
Met een bloemen-abonnement bent u vanaf april tot in oktober (28 weken) verzekerd van een mooie bos bloemen op tafel. Een bos bestaat uit 20 tot 25 stelen. U kunt kiezen om dit zelf te plukken of wij doen dat voor u en maken er een mooi boeket van.
Kosten voor het pluk-abonnement vanaf april zijn 235 euro en voor het boeket-abonnement is dit 290 euro. Een zomer-abonnement zelfpluk van juni tot in oktober kost 185 euro en voor boeket zomer-abonnement 250 euro.
Voor de helft van die prijs kunt u ook kiezen voor een "half" abonnement. Of u kunt de bloemen een keer laten plukken door iemand anders, als u een keer niet kunt, of als cadeau. Of u plukt een keer extra voor een droogboeket. U kunt altijd overleggen met ons naar andere mogelijkheden.
Cadeaubon
Met de bloemencadeaubon van een bedrag naar uw keuze, kunt u iemand blij maken met een door ons samengesteld boeket, of degene kan zelf een bos/bossen bloemen komen plukken in de pluktuin.
Verkoop zaden, knollen en planten
In het voorjaar worden veel één jarigen gezaaid en vaste planten gestekt en gedeeld. Deze laatste ook in het najaar/winter. En natuurlijk veel dahliaknollen! Een gedeelte wordt dan verkocht in de boerderijwinkel. Bij belangstelling hiervoor kunt u contact opnemen.
Voor al uw vragen, bestellingen en voor aanmelding van een abonnement kunt u terecht bij
Lizet: 06-25257180 of lizetvangilst@live.nl
Workshop bloemen plukken en schikken
We lopen door de tuin en je leert wanneer en hoe je de verschillende soorten bloemen kunt plukken. Daarna maken we er een mooi veldboeket van. De workshop vindt plaats op zaterdag morgen van 10 tot 12 uur. En bij voldoende belangstelling op een avond. Maximaal aantal 6 deelnemers. De kosten zijn 30 euro waarna je met een mooi boeket naar huis gaat. Data (onder voorbehoud): 25 mei, 15 juni, 22 juni, 20 juli, 17 augustus. Aanmelden kan via lizetvangilst@live.nl
Pluktips voor iedereen
-De ochtend is de beste tijd om bloemen te plukken. Ze zitten dan nog vol met water.
-Onder het afdakje staan kunststof vazen met water die gebruikt kunnen worden bij het verzamelen van de bloemen. Tussen de bloemen staan houders waar u de vaas in kunt zetten.
-Eigenlijk is plukken niet wat we doen, maar knippen, en wel met een schaartje. Deze hangen onder het afdakje. Zo maakt u de minste beschadigingen aan de plant.
-Een evenwichtige combinatie in een boeket maakt u door de juiste kleuren te gebruiken en verschillende bloemvormen te verdelen in het boeket. Dit kunnen losse en vaste vormen zijn zoals van Siergras en een Dahlia, maar ook verticale en horizontale bloeivormen zoals van een Ridderspoor en Cosmea.
-Wind en zon doet geplukte bloemen snel verleppen. Dit is grotendeels te voorkomen door de vaas, waar u de bloemen in verzamelt, op de grond in de schaduw van de planten te zetten.
-Zorg dat er altijd voldoende blad en stengel aan de plant blijft om hem verder te laten groeien. Na knippen van de bloemstengel haal je overtollig blad, knoppen of stukjes steel er af wat dan op het pad kan worden gegooid. Tussen de bloemen kan dit problemen geven.
-Bloemstelen die slijm(narcis) of een soort witte melk afgeven na het snijden kunnen het beste even apart in water worden gezet voordat ze bij de andere bloemen in de vaas worden komen.
-Voor een betere houdbaarheid van de bloemen kunt u thuis het beste nog een stukje van de steel afsnijden voordat u ze op de vaas zet. Dagelijks voor voldoende en vers water draagt hier ook aan bij en ze staan niet graag in de zon of naast de fruitschaal.
Vragen? Bel Lizet 06-25257180 of mail lizetvangilst@live.nl